Čokoláda v hlavní roli!

Honí vás chutě na sladké? Milujete čokoládu, ale přeci co letní forma? Nebojte, jde to i zdravě!

Dnes tu pro vás mám dva výborné, rychlé a dokonce i zdravé recepty na sladké čokoládové pochoutky. A jako bonus v bezlepkové variantě a obohacené o bílkoviny. Sladká svačina či snídaně jako dělaná. Vyzkoušejte je také a přesvědčte se o tom, že co je zdravé může být i velmi chutné :)

Čokoládové cookies s arašídovým máslem

Ingredience na dvě porce:

  • 80g rýžové mouky 
  • 40g proteinu optimálně čokoládového
  • 60g arašídového másla (může být i mandlové či kešu)
  • cca 140ml vody (dle potřeby postupně přilívat)
  • 2 lžíce xylitolu (může být i med či kokosový cukr)
  • 2lžíce nepraženého kakaa + půl tabulky hořké čokolády (nad 85%)

Postup:

Na těsto vše smíchejte až Vám vznikne hutné a lepkavé těsto. Vodu přilívejte pomalu, každá mouka i protein potřebují jiné množství vody a těsto by mělo být opravdu hutné. Nakonec vmíchejte nakrájenou čokoládu. Dáme péct na 200C . Po 10minutách zkontrolujeme (pozor rychle se pálí) a hotové můžeme servírovat například s jogurtem a čerstvým ovocem.

Čokoládové suflé

Ingredience na dvě porce:

  • 20g rýžové mouky 
  • 30g čokoládového proteinu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce nepraženého kakaa
  • 50g hořké čokolády
  • cca 50ml vody (může být i mléko)
  • špetka jedlé sody

Postup:

V mikrovlnné troubě nebo nad vodní lázní si rozpustíme čokoládu s trochou vody. Opatrně vmícháme vajíčko a suché suroviny. Opatrně přilijeme zbytek vody, těsto by mělo být částečně tekuté. Opatrně přelijeme do dvou mističek do trouby, které jsme si předtím lehce vytřeli kokosovým olejem a vysypali kakaem. Pečeme cca na 200C přibližně 6-9min, podle velikosti mističek. Těsto by mělo být zvenku upečené a zevnitř tekuté. Servírujeme s čerstvým ovocem a jogurtem.

Autor článku: Monika Šveňhová