Kvalitní versus průmyslově zpracované potraviny

Jak se orientovat ve výběru kvalitních potravin, a kterým látkám obsažených v jídle se vyhnout, Vám poradíme v tomto článku.

V současné době nabízí trh nepřeberné množství potravin a polotovarů. Reklamy nás lákají na sladkosti, snídaňové cereálie, uzeniny, rostlinné tuky i zdravé potraviny. Člověk tak nabývá dojmu, že vše co nám reklama nabízí, je kvalitní a zdravé. Ale je tomu tak i ve skutečnosti?

Co se skrývá pod obalem průmyslově zpracovaných potravin? Skutečně nám výrobci nabízí poctivé uzeniny vyrobené pouze z masa, čokoládu z pravého kakaového másla a bobů, kvalitní jogurty bez zahušťovadel, nesířené ovoce nebo celozrnné pečivo z celozrnné mouky? Kvalitní a poctivé potraviny z přírodních surovin existují, jen musíme zapátrat a v prvé řadě číst obaly, které nám prozradí, zda kupujeme kvalitu nebo jen "zdravě" vypadající průmyslový polotovar plný konzervačních látek, nezdravých tuků a umělých barviv.

Zdraví našeho organismu záleží na kvalitních potravinách, které denně konzumujeme. Minimálně průmyslově zpracované potraviny, vyrobené z přírodních surovin, představují zásobárnu enzymů, vitamínů, minerálů, antioxidantů, protizánětlivých látek a zdravých tuků využitelných pro naše tělo.

Zato průmyslově zpracované potraviny obsahují zdraví škodlivé ztužené tuky, rafinované cukry, konzervační látky, umělá barviva nebo umělá sladidla.

Obchody se zdravou výživou na první pohled lákají zákazníky na zdravé potraviny, ale ve skutečnosti i zde objevíme nekvalitní potraviny, které našemu zdraví spíš škodí, nežli prospívají. Nezbývá než začít pečlivě číst obaly a kupovat potraviny od ověřených dodavatelů, kteří nešidí své výrobky.

PRAVIDLA VÝBĚRU KVALITNÍCH POTRAVIN PROSPĚŠNÝCH PRO NAŠE ZDRAVÍ

Upřednostňujte:

  • nezpracované obiloviny (pohanka lámanka, celozrnná rýže, jáhly, quinoa, kamut,...) a celozrnné mouky (špaldová, žitná, pohanková,...) před rafinovanými výrobky z bílé mouky.

Pravidelně konzumujte potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny:

  • tučné ryby (losos, tuňák, makrela,...) ve vlastní šťávě, pečené nebo restované na pánvi
  • ořechy a semínka (mandle, para ořechy, kešu, lískové a vlašské oříšky, arašídy, pistácie, dýňová, sezamová a slunečnicová semínka) - jezte nesolené, v přírodní podobě
  • bio oleje lisované za studena (lněný a konopný olej) - vhodné do studené kuchyně (saláty, pomazánky,...)

Pozorně čtěte složení výrobků a vybírejte pouze kvalitní potraviny bez obsahu konzervačních látek, umělých barviv, ztužených tuků a umělých sladidel.

  • šunky bez dusitanů (E 250) s obsahem masa nad 95%
  • sýry do 30% tuku bez tavících solí (difosforečnany E450)
  • celozrnné kváskové pečivo (min. 80% celozrnná mouka)
  • jogurty s 3% tuku bez zahušťovadel (škroby)
  • kvalitní čokolády se 70% kakaa, bez ztužených rostlinných tuků
  • proteinové tyčinky vyrobené z ovesných vloček, nativního syrovátkového proteinu, slazené sušeným ovocem a polité belgickou 80% čokoládou
  • energy tyčinky plné oříšků a ovoce bez aditiv a rafinovaných cukrů
  • slaďte medem, agávovým, rýžovým nebo javorovým sirupem
  • nekupujte výrobky slazené glukózovo-fruktózovým sirupem a umělými sladidly (aspartam, acesulfam K,...)
  • vyvarujte se nákupu potravin s umělými barvivy, které škodí zdraví - E 102, E 110, E 122, E 124, E 129, E 132, E133,...
  • více v odkazu na pořad ČT: https://www.youtube.com/watch?v=hva8EW6l5A8

Maximálně omezte:

  • polotovary, sušenky atd. - nahraďte je zdravější alternativou v podobě sušeného nesířeného ovoce s oříšky, celozrnných sušenek s olivovým olejem, parmezánem nebo chia semínky.

Jezte každý den:

  • ovoce a zeleninu, které se pěstují u nás (jablka, hrušky, meruňky, švestky ? hrášek, mrkev, rajčata, zelené fazolky).

V kuchyni používejte:

  • kvalitní za studena lisované rostlinné oleje. Na vaření a pečení volte olivový nebo kokosový olej a ve studené kuchyni používejte kvalitní lněný a konopný olej.

Autor článku: Mgr. Jana Juranová