Paleo (fitness) cukroví
Vánoce, velké téma co se týče stravy. Chcete si upéct něco zdravějšího a přitom tak chutného jako klasické cukroví? Těsto plné mouky a cukru Vás neláká? Nebo se snažíte dodržovat paleo stravu a nechcete ani na Vánoce příliš vybočit?
Tak právě pro Vás tu máme pár receptů, které Vám určitě zachutnají. Jedná se o ověřené recepty z mé kuchyně. Dělám je každý rok a celé rodině moc chutnají. Hotové jsou za chvilku a nutričními hodnotami velmi výživné. Vyzkoušejte je také.
Ořechové (linecké) vykrajované
- 400 g mletých vlašských ořechů
- 60 g ghí nebo másla
- 70 g medu (můžete i více, podle toho jak sladké máte rádi)
- 3 žloutky
- vanilka
- špetka jedlé sody
Postup:
Vše zamícháme a necháme odpočívat v ledničce, lépe se pak s těstem pracuje. Ztuhlé těsto rozválíme mezi dva pečící papíry a vykrajujeme tvary dle libosti. S těstem se o něco hůře pracuje, doporučuji tedy lehčí tvary (srdíčka, kolečka, atd.). Pečeme v troubě na pečícím papíru na 160 stupních. Délka pečení trvá cca 10 minut, ale stále kontrolujeme. Těsto by mělo zůstat světlé. Po dopečení opatrně přendáme na studený tác a necháme zchladnout. Tím těsto ztuhne. Poté již jen slepíme oblíbenou marmeládou nebo ořechovým máslem :)
Ořechy
- 200 g mletých mandlí
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 90 g medu
- 120 g ghí nebo másla 30 g kakaa
- 2 žloutky
Krém:
- 100 g ghí nebo másla
- 2-3lžícemedu
- kakao
- rum (nemusí být)
Postup:
Všechny ingredience na těsto důkladně zamícháme. Plechové skořápky vymažeme máslem. Těsto namačkáme do skořápek. Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupních cca 10 - 15minut, průběžně kontrolujeme. Opravdu si těsto hlídejte, jak je trouba rozehřátá, pozdější várky se pečou rychleji, doporučuji i teplotu malinko upravit. Ořechy vyklepneme ještě teplé a necháme opatrně vychladnout. Dokud jsou teplé ještě se drolí. Měkké máslo, med a kapky rumu vyšleháme kuchyňským robotem a přidáme cca lžíci rumu. Necháme ztuhnout. Ořechy naplníme krémem a necháme je odstát, aby byly vláčnější.
Autor článku: Monika Šveňhová