Paleo (fitness) cukroví

Vánoce, velké téma co se týče stravy. Chcete si upéct něco zdravějšího a přitom tak chutného jako klasické cukroví? Těsto plné mouky a cukru Vás neláká? Nebo se snažíte dodržovat paleo stravu a nechcete ani na Vánoce příliš vybočit?

Tak právě pro Vás tu máme pár receptů, které Vám určitě zachutnají. Jedná se o ověřené recepty z mé kuchyně. Dělám je každý rok a celé rodině moc chutnají. Hotové jsou za chvilku a nutričními hodnotami velmi výživné. Vyzkoušejte je také.

Ořechové (linecké) vykrajované

  • 400 g mletých vlašských ořechů
  • 60 g ghí nebo másla
  • 70 g medu (můžete i více, podle toho jak sladké máte rádi)
  • 3 žloutky
  • vanilka
  • špetka jedlé sody

Postup:

Vše zamícháme a necháme odpočívat v ledničce, lépe se pak s těstem pracuje. Ztuhlé těsto rozválíme mezi dva pečící papíry a vykrajujeme tvary dle libosti. S těstem se o něco hůře pracuje, doporučuji tedy lehčí tvary (srdíčka, kolečka, atd.). Pečeme v troubě na pečícím papíru na 160 stupních. Délka pečení trvá cca 10 minut, ale stále kontrolujeme. Těsto by mělo zůstat světlé. Po dopečení opatrně přendáme na studený tác a necháme zchladnout. Tím těsto ztuhne. Poté již jen slepíme oblíbenou marmeládou nebo ořechovým máslem :)

 Ořechy

  • 200 g mletých mandlí
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 90 g medu
  • 120 g ghí nebo másla 30 g kakaa
  • 2 žloutky

Krém:

  • 100 g ghí nebo másla
  • 2-3lžícemedu
  • kakao
  • rum (nemusí být)

Postup:

Všechny ingredience na těsto důkladně zamícháme. Plechové skořápky vymažeme máslem. Těsto namačkáme do skořápek. Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupních cca 10 - 15minut, průběžně kontrolujeme. Opravdu si těsto hlídejte, jak je trouba rozehřátá, pozdější várky se pečou rychleji, doporučuji i teplotu malinko upravit. Ořechy vyklepneme ještě teplé a necháme opatrně vychladnout. Dokud jsou teplé ještě se drolí. Měkké máslo, med a kapky rumu vyšleháme kuchyňským robotem a přidáme cca lžíci rumu. Necháme ztuhnout. Ořechy naplníme krémem a necháme je odstát, aby byly vláčnější.

 

Autor článku: Monika Šveňhová