Recepty na cukroví trošku zdravěji

A je to tu zase. Vánoce. Všichni co cvičí řeší stejnou otázku, odepřít si cukroví nebo ne? Ale proč si ho neupéct zdravěji? Je to jednoduché a přitom velmi chutné.

Dnes vám ukážu dva recepty ze své kuchyně, které i já využívám a vždy všem velmi chutnají. Navíc málokdo věří, že opravdu jsou zdravější variantou, protože jsou stejně výborné jako klasické cukroví se spoustou másla a cukru.

Mandlovo - dýňové linecké

Ingredience:

  • 100g mletých mandlí
  • 50g medu (můžete i více, podle toho jak sladké máte rádi)
  • 3 bílky
  • 70g dýňové mouky
  • 100g pohankové mouky
  • lžíce citronové kůry
  • špetka soli

Postup:

Všechny suroviny smícháme a propracujeme do nelepivého těsta. Necháme odpočívat v ledničce, lépe se pak s těstem pracuje. Ztuhlé těsto rozválíme mezi dva pečící papíry a vykrajujeme tvary dle libosti. Pečeme v troubě na pečícím papíru na 170 stupňů. Délka pečení trvá cca 10 minut, ale občas zkontrolujeme. Těsto by mělo zůstat stále světlé. Poté již jen slepíme oblíbenou marmeládou nebo ořechovým máslem :)

Brownie linecké

Ingredience:

  • 200g kokosového oleje
  • 100g ghee nebo másla
  • 100g medu
  • 70g brownie proteinu (případně čokoládového)
  • 150g špaldové mouky
  • 50g pohankové mouky
  • 30g kakaa
  • 2 žloutky

Postup:

Všechny ingredience na těsto důkladně zamícháme. Dáme na pár hodin odpočinout do ledničky. Ztuhlé těsto rozválíme mezi dva pečící papíry a vykrajujeme tvary dle libosti. Kakaové těsto se trošku více sype, doporučuji si tvary podebírat nožem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 10 - 15minut, průběžně kontrolujeme. Opravdu si těsto hlídejte, jak je tmavé má tendence se rychleji připalovat. Potom opět můžeme slepit oblíbenou marmeládou či ozdobit dle libosti.

Autor článku: Monika Šveňhová