VÝŽIVA - nutrice

Jaký je správný poměr živin v organismu? Jakou funkci mají živiny přijímané v potravě? Na tyto a další otázky odpovídáme v tomto článku.

Člověk je součástí živé přírody, z které čerpá všechny důležité látky pro život jako je kyslík, voda a živiny. Jeho život ovlivňuje živé, ale i neživé okolí - vnější prostředí. Na život mají také vliv různé fyzikální a chemické faktory. Jde především o vzduch, světlo, vodu a půdu. Ale jedním z nejdůležitějších vlivů vnějšího prostředí je výživa. V lidském těle probíhá mnoho procesů, které jsou důležité k udržení života a rovnováhy. Energii potřebnou pro tyto procesy a děje v organismu člověk čerpá ze stravy.

Výživa je vše, co zajišťuje optimální nároky člověka pro jeho vývoj, růst, obnovu tkání, pohyb, fyzickou i duševní práci a obranyschopnost vůči nemocem. Cílem výživy neboli nutrice je dodat organismu takovou stravu, která obsahuje optimální množství a poměr základních živin, minerálních látek, stopových látek i vitamínů. Strava by měla být výživná, přispívat k ochraně zdraví člověka a také být chutná a lákavá. Správná strava je jedním z prožitků života, je důležitá pro zásobení organismu živinami, ovlivňuje náš celkový zdravotní stav, může pomoct při zdravotním problému. Nevyléčí sice danou chorobu, ale zlepší psychiku. Dodá tělu energii a vitalitu, čímž nemocný člověk lépe překonává svoji nemoc. Při konzumaci výživy s dostatkem všech živin ve správném poměru se zvyšuje energie, vitalita, celková kondice a nastává celkově dobrý zdravotní stav. Tělo lépe pracuje, čistí se od odpadních a toxických látek. Nesprávná výživa nebo nedostatek, ale i dlouhodobý nadbytek stravy naopak je častou příčinou nemocí. Je dokázáno, že 40 % onemocnění je způsobeno nesprávnou výživou.

Výživa by měla obsahovat doporučenou denní dávku všech makroživin a mikroživin ve správném poměru a být v lehce využitelné formě. Pokud organismus dostane všechny potřebné živiny ve správném poměru, dovyživí se až na úroveň každé buňky v těle. Mezi makroživiny se řadí bílkoviny, tuky a sacharidy. Mikroživiny jimi jsou vitamíny, minerální látky, stopové prvky, enzymy. Bílkoviny, tuky a sacharidy dodávají tělu energii, ostatní mikroživiny neposkytují energii, ale pro organismus jsou nepostradatelné a nenahraditelné. K tomu aby látková přeměna probíhala správně, musí být podíl energetických hodnot jednotlivých makroživin u dospělého zdravého člověka v poměru 15 % bílkovin, 30 % tuků a 55 % sacharidů za den.

Tudíž z toho vyplývá, že správná, zdravá a dostatečná strava je základem pro náš organismus, zdraví, vývoj, stavbu těla, ale také pro dobrou kondici, vitalitu a energii.

Autor: Adála Dlouhá DiS.