Podzimní vaření z dýně

Máme tu podzim a také čas dýní! Že nevíte co s ní? No to si hned ukážeme. A navíc dýně nám ušetří spoustu kalorií!

Právě pro Vás tu máme pár receptů, které Vám určitě zachutnají. Jedná se o poslední dobou velmi oblíbenou dýni hokaido. Spousta z nás si ji i pěstuje na zahrádce a právě teď dozrává. Nevíte co s ní? Je to velmi snadné. Dýni stačí většinou uvařit nebo upéct a pak si s ní můžete vyhrát na tisíc způsobů. My si dnes ukážeme dva z nich. Navíc má dýně spoustu vitamínů a minerálů (vitamín A, B, C, hořčík, draslík ...).

Dýňovo - batátové pyré

Ingredience na dvě porce:

  • 500g dýně hokaido
  • 200g batát
  • lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • domácí vývar případně smetana na zjemnění

Postup:

Dýni i batáty nakrájíme na kousky, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do rozpálené trouby cca na 40min na 190C. Pozor doba pečení záleží dle velikosti kousků, ale vcelku pečeme do zlatova. Vyndáme z trouby, přendáme do hrnce a zalejeme vývarem. Necháme chvilinku provařit a přidáme sůl a pepř. Nakonec vše rozmixujeme. Kdo chce může ještě zjemnit troškou smetany. Pyré je skvělé jak samotné tak jako příloha k masu, tofu, tempehu atd.

Dýňové bábovky s kakaem

Ingredience:

  • 250g dýňového pyré (upečená a rozmixovaná dýně)
  • 80g špaldové mouky
  • 30g čokoládového proteinu (pokud nemám dej víc mouky a sladidla)
  • 2  vejce
  • 100g řeckého jogurtu
  • 80g xylitolu nebo medu
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • špetka soli a lžička jedlé sody
  • půl tabulky hořké čokolády (90% kakaa)

Postup:

Suroviny na těsto smícháme včetně na kousky nakrájené čokolády a žloutků. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a zašleháme do těsta. Směs pak plníme do silikonových formiček. Pečeme cca na 190C asi 25min.Na talíři dochutíme oříšky, tvarohem atd. Já udělala ještě tvarohový krém jen smícháním tvarohu, kakaa a trošky medu :)

Autor článku: Monika Šveňhová