Podzimní vaření z dýně
Máme tu podzim a také čas dýní! Že nevíte co s ní? No to si hned ukážeme. A navíc dýně nám ušetří spoustu kalorií!
Právě pro Vás tu máme pár receptů, které Vám určitě zachutnají. Jedná se o poslední dobou velmi oblíbenou dýni hokaido. Spousta z nás si ji i pěstuje na zahrádce a právě teď dozrává. Nevíte co s ní? Je to velmi snadné. Dýni stačí většinou uvařit nebo upéct a pak si s ní můžete vyhrát na tisíc způsobů. My si dnes ukážeme dva z nich. Navíc má dýně spoustu vitamínů a minerálů (vitamín A, B, C, hořčík, draslík ...).
Dýňovo - batátové pyré
Ingredience na dvě porce:
- 500g dýně hokaido
- 200g batát
- lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- domácí vývar případně smetana na zjemnění
Postup:
Dýni i batáty nakrájíme na kousky, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do rozpálené trouby cca na 40min na 190C. Pozor doba pečení záleží dle velikosti kousků, ale vcelku pečeme do zlatova. Vyndáme z trouby, přendáme do hrnce a zalejeme vývarem. Necháme chvilinku provařit a přidáme sůl a pepř. Nakonec vše rozmixujeme. Kdo chce může ještě zjemnit troškou smetany. Pyré je skvělé jak samotné tak jako příloha k masu, tofu, tempehu atd.
Dýňové bábovky s kakaem
Ingredience:
- 250g dýňového pyré (upečená a rozmixovaná dýně)
- 80g špaldové mouky
- 30g čokoládového proteinu (pokud nemám dej víc mouky a sladidla)
- 2 vejce
- 100g řeckého jogurtu
- 80g xylitolu nebo medu
- 2 polévkové lžíce kakaa
- špetka soli a lžička jedlé sody
- půl tabulky hořké čokolády (90% kakaa)
Postup:
Suroviny na těsto smícháme včetně na kousky nakrájené čokolády a žloutků. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a zašleháme do těsta. Směs pak plníme do silikonových formiček. Pečeme cca na 190C asi 25min.Na talíři dochutíme oříšky, tvarohem atd. Já udělala ještě tvarohový krém jen smícháním tvarohu, kakaa a trošky medu :)
Autor článku: Monika Šveňhová