Banana bread s čokoládou!
Kdo by o něm neslyšel? Kdo by ho nemiloval? Banana bread je velmi oblíbený a chutný recept a navíc má i své zdravotní benefity!
My si dnes ukážeme můj recept na banánový chlebíček s kousky hořké čokolády. U nás je velmi oblíbený, je hotový za pár minut a určitě na něm nic nepokazíte. Dělám jej opravdu často už proto, že má vysoké nutriční hodnoty, je velmi výživný a plný bílkovin.
Navíc se připravuje z přezrálých banánů, takže nejen, že zabráníte zbytečnému vyhození ovoce, ale banány mají i spoustu zdravotních benefitů. Mezi ty patří například vysoký obsah železa (předcházejí anémii), velké množství draslíku a nízký obsah sodíku (reguluje krevní tlak), obsahují vlákninu (pomáhají k normální funkci střev) a jako bonus mají vysoký obsah tryptofanu, který si naše tělo mění na serotonin (hormon štěstí), takže po jejich snědení vám opravdu bude pocitově lépe :)
Ingredience:
- 2 přezrálé banány + 1 na ozdobení
- 50g proteinu dle chuti (nejlépe čokoládový či banánový)
- 50g jemných ovesných vloček
- 100g pohankové mouky
- 70g arašídového másla (může být i crunchy)
- 40g xylitolu (může být i med nebo třtinový cukr)
- lžička škořice
- ½ lžičky jedlé sody a špetku soli
- 100g kvalitní hořké čokolády (80% a více)
- cca 250ml vody
Postup:
V míse si rozmačkáme banány a přidáme zbylé ingredience na těsto. Vodu přilévejte postupně, těsto by se mělo dát nalít do formy, ale zas nesmí být úplně řídké. Čokoládu si nasekáme na kousky a postupně přimícháme do hotového těsta. Formu si vyložíme pečícím papírem a nalejeme do ní těsto. Nahoru si na ozdobu nakrájíme poslední banán na plátky a těsto jím ozdobíme. Pečeme cca 30min na 180C. Zkontrolujeme a pokud je chlebík hotový necháme vystydnout.
Autor článku: Monika Šveňhová