Banana bread s čokoládou!

Kdo by o něm neslyšel? Kdo by ho nemiloval? Banana bread je velmi oblíbený a chutný recept a navíc má i své zdravotní benefity!

My si dnes ukážeme můj recept na banánový chlebíček s kousky hořké čokolády. U nás je velmi oblíbený, je hotový za pár minut a určitě na něm nic nepokazíte. Dělám jej opravdu často už proto, že má vysoké nutriční hodnoty, je velmi výživný a plný bílkovin.

Navíc se připravuje z přezrálých banánů, takže nejen, že zabráníte zbytečnému vyhození ovoce, ale banány mají i spoustu zdravotních benefitů. Mezi ty patří například vysoký obsah železa (předcházejí anémii), velké množství draslíku a nízký obsah sodíku (reguluje krevní tlak), obsahují vlákninu (pomáhají k normální funkci střev) a jako bonus mají vysoký obsah tryptofanu, který si naše tělo mění na serotonin (hormon štěstí), takže po jejich snědení vám opravdu bude pocitově lépe :)

Ingredience:

  • 2 přezrálé banány + 1 na ozdobení
  • 50g proteinu dle chuti (nejlépe čokoládový či banánový)
  • 50g jemných ovesných vloček
  • 100g pohankové mouky
  • 70g arašídového másla (může být i crunchy)
  • 40g xylitolu (může být i med nebo třtinový cukr)
  • lžička škořice
  • ½ lžičky jedlé sody a špetku soli
  • 100g kvalitní hořké čokolády (80% a více)
  • cca 250ml vody

Postup:

V míse si rozmačkáme banány a přidáme zbylé ingredience na těsto. Vodu přilévejte postupně, těsto by se mělo dát nalít do formy, ale zas nesmí být úplně řídké. Čokoládu si nasekáme na kousky a postupně přimícháme do hotového těsta. Formu si vyložíme pečícím papírem a nalejeme do ní těsto. Nahoru si na ozdobu nakrájíme poslední banán na plátky a těsto jím ozdobíme. Pečeme cca 30min na 180C. Zkontrolujeme a pokud je chlebík hotový necháme vystydnout.

 

Autor článku: Monika Šveňhová