Podzimní jídelníček pro zdraví!

Máme tu podzim a s tím i velký nápor bacilů a virů, kteří nás dennodenně ohrožují. Všude všichni prskají a kýchají a Vy se chcete udržet co nejdéle zdraví? S tím Vám dnes zkusím trochu pomoci.

Sestavila jsem pro Vás jídelníček, který je nejen jednoduchý a chutný, ale dodá Vašemu tělu i potřebné vitamíny a minerály. Bude vyhovovat Vašemu zažívání, které je velmi důležité pro celkovou imunitu a tím Vám pomůže se ubránit většině nemocí. A jako bonus je sestaven z klasických podzimních surovin, které Vás i zahřejí.

Jídelníček je sestavený pro zdravého člověka (bez omezení laktózy, lepku atd.), který se průměrně 3x týdně hýbe (běh, posilování atd.) a jinak má vcelku sedavý způsob života.

Jedná se o vzorový jídelníček, tudíž není určen pro přesnou osobu, ale pro inspiraci potravin a receptů. Pokud chcete sestavit jídelníček přímo pro Vás, prosím kontaktujte mě.

Denní příjem 8000KJ (B-130 T-60 S-200)

 1. DEN

Snídaně    

50g vloček, 60g jablek + 15g vlašských ořechů zalijete 140g řeckého jogurtu (jedno balení) a posypete skořicí

Svačina

1hruška + 10g mandlí

Oběd

150g hovězí steak s 300g dýně hokkaido a grilovanou zeleninou

Svačina

Cizrnová pomazánka (rozmixujete cizrnu, přidáte prolisovaný česnek, sůl, zakápnete citronem a troškou olivového oleje, případně se dají už i koupit kvalitní hummusy) na 2plátky knekebrotu a 1kus zeleniny

Večeře

2kusy papriky + půlka okurky + listový salát se 2 vejci, zalitý umeoctem + 1 plátek žitného kváskového chleba

2. DEN

Snídaně

Lívance z Cottage (1/2cottage, 1vejce, 1/4hrnku špaldové mouky, lžička prášku do pečiva, 1lžička medu. Opéct na kvalitní pánvi). Dozdobené 10g mandlí, 50g jablek orestovanými se skořicí a kostičkou hořké čokolády

Svačina

1 balení Cottage + paprika

Oběd

140g celozrnných těstovin s omáčkou ze 150g kuřecího masa a rajčatového protlaku, dochucené bazalkou a himalájskou solí 

Svačina

Grilovaná zelenina se 120g uzeného tofu

Večeře

100g opečeného tempehu + fazolky na páře + volské oko

3. DEN

 

Snídaně

100g žitného kváskového chleba namazané 80g lučiny + rajče + 10g mandlí

 

Svačina

1kusy mandarinek + 20g vlašských ořechů

 

Oběd

120g kuřecí stehna + 60g špaldových těstovin + 100g domácí sýrové omáčky

 

Svačina

140g řeckého jogurtu zalitého 10g kešu másla + posypat skořicí

 

Večeře

Zapečená špagetová dýně se 125g sýra (mozzarella) 

 

4. DEN

 

Snídaně

míchaná vejce na cibulce (2vejce + 2bílky), 80g kváskového žitného chleba + 2kusy zeleniny

 

Svačina

1Skyr natural + 20g sušeného ovoce (neslazeného) + 10g namletého lněného semínka + kardamon mletý

 

Oběd

160g lososa + 200g batáty pečené v troubě + 2kusy zeleniny

 

Svačina

Vanička polotučného tvarohu s paprikou

 

Večeře

130g čočky vařené a 2 plátky šmakoun mexiko (případně jiná příchuť)

 

5. DEN

 

Snídaně

100g uzený losos + 100g cottage + 2kusy zeleniny

 

Svačina

2pufované chlebíčky, namazané pomazánkou z 1dávky čokoládového proteinu a 10g lískooříškového másla.

 

Oběd

150g hovězích nudliček na pánvi, orestované se lžící sojové omáčky, dušenou zeleninou a 250g máslové dýně

 

Svačina

1kus zeleniny s malou plechovkou tuňáka v oleji

 

Večeře

200g zelené zeleniny se 140g steakem z pražmy královské + 200g grilovaný lilek

 

6. DEN

 

Snídaně

Omeleta ze 2vajec, 2plátky šunky a 5cherry rajčat + 1kus zeleniny + 1plátek žitného kváskového chleba

 

Svačina

Kostička hořké čokolády (75% a více) + 20g mandlí + 1 hrst čerstvých brusinek

 

Oběd

150g lososa s plátky zázvoru, citronovou šťávou a lžící sojové omáčky. Udělat na páře a servírovat se 100g červené rýže a 3 kusy zeleniny

 

Svačina

1cottage s kusem zeleniny

 

Večeře

200g pečených batátů se 120g krůtího steaku a zeleninou

 

7. DEN

 

Snídaně

50g celozrnného kuskusu, 4kusy sušených nesířených švestek, 1lžíce mletého máku a 20g slunečnicových semínek (svařit na kaši)

 

Svačina

80g kváskového chleba s gervais + rajče

 

Oběd

150g vepřové panenky se 150g jasmínové rýže a čerstvou zeleninou ou

 

Svačina

Zákys nebo syrovátkový nápoj (neslazený)

 

Večeře

150g jehněčí kýta + 200g pečených brambor v troubě + půlka avokáda

 

Autor článku: Monika Šveňhová