Slaná i sladká fitness snídaně

Co dobrého a zároveň zdravého upéct k snídani? Sladké či slané? A nestrávit v kuchyni mládí? Není problém, pojďte si vybrat!

Právě pro Vás tu máme pár receptů, které Vám určitě zachutnají. Jedná se o velmi oblíbené a rychlé recepty z mé kuchyně, co zatím zachutnaly všem. Jsou jednoduché, nijak časově náročné a zároveň nutričně bohaté a plné bílkovin. Vyzkoušejte je také a přesvědčte se o tom, že co je zdravé může být i velmi chutné :)

Arašídovo-čokoládové mufiiny

Ingredience na dvě porce:

  • 100g celozrnné mouky (používám pohankovou napůl s ovesnou)
  • 20g proteinu optimálně arašídového (lze použít i vanilkový)
  • 2 vejce
  • 60g jablečného pyré
  • 20g arašídového másla
  • cca 100ml vody (dle potřeby postupně přilívat)
  • ½ lžičky jedlé sody a špetku soli
  • 1lžíce nepraženého kakaa + 2 kostičky hořké čokolády

Postup:

Na těsto vše smíchejte až Vám vznikne řídké těsto. Většinu těsta nalijeme do muffinových košíčků. Cca 1/3 necháme a vmícháme do něj kakao + nasekanou čokoládu. Zbytek těsta nalijeme na světlé a dáme na 180C péct. Po 15minutách zkontrolujeme a hotové můžeme servírovat například s jogurtem a čerstvým ovocem.

Slané bramborové placky

Ingredience na dvě porce:

  • 40g kokosové mouky 
  • 20g špaldové mouky
  • 40g gervais light (nebo jiný mazací sýr)
  • 2 malá vejce
  • 100g tvrdého nastrouhaného sýra (cheddar, eidam, atd.)
  • 100g rozmačkané uvařené brambory
  • 60g nakrájené krůtí šunky
  • špetka soli, bazalka, pepř + koření co máte rádi
  • jarní cibulka

Postup:

Rozmačkáme si bramboru ke které přidáme mouky, sýr, žloutky, šunku, koření a nakrájenou jarní cibulku. Nakonec vmícháme do tuha vyšlehaný bílek. Lžící naneseme na pečící plech do tvarů placek (pozor roztáhnou se). Pečeme cca na 200C asi 20min. Servírujeme s čerstvou zeleninou :)

Pokud použijete bezlepkovou mouku (já používám občas pohankovou nebo rýžovou) dají se recepty připravit i v bezlepkové variantě.

Autor článku: Monika Šveňhová