Slaná i sladká fitness snídaně
Co dobrého a zároveň zdravého upéct k snídani? Sladké či slané? A nestrávit v kuchyni mládí? Není problém, pojďte si vybrat!
Právě pro Vás tu máme pár receptů, které Vám určitě zachutnají. Jedná se o velmi oblíbené a rychlé recepty z mé kuchyně, co zatím zachutnaly všem. Jsou jednoduché, nijak časově náročné a zároveň nutričně bohaté a plné bílkovin. Vyzkoušejte je také a přesvědčte se o tom, že co je zdravé může být i velmi chutné :)
Arašídovo-čokoládové mufiiny
Ingredience na dvě porce:
- 100g celozrnné mouky (používám pohankovou napůl s ovesnou)
- 20g proteinu optimálně arašídového (lze použít i vanilkový)
- 2 vejce
- 60g jablečného pyré
- 20g arašídového másla
- cca 100ml vody (dle potřeby postupně přilívat)
- ½ lžičky jedlé sody a špetku soli
- 1lžíce nepraženého kakaa + 2 kostičky hořké čokolády
Postup:
Na těsto vše smíchejte až Vám vznikne řídké těsto. Většinu těsta nalijeme do muffinových košíčků. Cca 1/3 necháme a vmícháme do něj kakao + nasekanou čokoládu. Zbytek těsta nalijeme na světlé a dáme na 180C péct. Po 15minutách zkontrolujeme a hotové můžeme servírovat například s jogurtem a čerstvým ovocem.
Slané bramborové placky
Ingredience na dvě porce:
- 40g kokosové mouky
- 20g špaldové mouky
- 40g gervais light (nebo jiný mazací sýr)
- 2 malá vejce
- 100g tvrdého nastrouhaného sýra (cheddar, eidam, atd.)
- 100g rozmačkané uvařené brambory
- 60g nakrájené krůtí šunky
- špetka soli, bazalka, pepř + koření co máte rádi
- jarní cibulka
Postup:
Rozmačkáme si bramboru ke které přidáme mouky, sýr, žloutky, šunku, koření a nakrájenou jarní cibulku. Nakonec vmícháme do tuha vyšlehaný bílek. Lžící naneseme na pečící plech do tvarů placek (pozor roztáhnou se). Pečeme cca na 200C asi 20min. Servírujeme s čerstvou zeleninou :)
Pokud použijete bezlepkovou mouku (já používám občas pohankovou nebo rýžovou) dají se recepty připravit i v bezlepkové variantě.
Autor článku: Monika Šveňhová